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May We Change the Prayers or Responses of the Mass,  

so as to avoid using Male Pronouns for God? 
 

Question:  Is it acceptable to alter the words of the Mass (either the people’s responses or the prayers of the priest) 

with regard to the male pronouns used for God so that phrases like “his name” and “his Church” become “God’s 

name” and “God’s Church”? 

 

Answer: No.  One of the marks of the Church is that it is catholic or universal. Neither the priest, nor the local 

community, nor any individual may change the responses of the prayers of the Mass.  The Mass is our central act 

of worship in the Church and our reciting the same responses together is a sign of the unity of the Church.  When 

people introduce different responses at Mass from those of the universal Church, it sows discord into a liturgy that 

is meant to foster unity in Christ through Holy Communion.  In addition, the prayers of the Mass have been 

carefully chosen by those in the Church who have the authority and obligation to preserve and regulate the 

celebration of the Sacraments.  To disregard these prayers means that we also disregard the pastoral authority of 

the Church to govern the celebration of the Sacraments.  To alter the responses of the Mass in this manner is, 

therefore, a liturgical abuse.  The prayer of the Church reflects the faith of the Church.  Unauthorized changes 

have the potential to alter the authentic expression of faith conveyed by these prayers.                  

Discussion of the Issue 

 

Let us examine this question further from two different angles: 1) Why is it important that we keep the words of 

the Mass exactly as they are given?  2) Why such a change to the words of Mass might be problematic for an 

authentic expression of Catholic faith. 

 

1) Why is it important that we keep the words exactly as they are given? 

 

A) The Unity of One Voice:  St. Paul the Apostle prayed that  

“… the God of steadfastness and encouragement grant you to live in such harmony with one another, in 

accord with Christ Jesus, that together you may with one voice glorify the God and Father of our Lord 

Jesus Christ.”   

We cannot be of one voice when there are different people giving different responses in the liturgy.  The Mass 

is supposed to be the very source and summit of our unified prayer to God.  Instead, when individuals or 

groups decide to alter these responses on their own, it promotes a lack of harmony and a disunity of response 

that becomes a kind of anti-sign of unity.  Scripture admonishes us to “call on the name of the LORD and 

serve him with one accord” (Zeph. 3:9).  This is the example of the early Church who, “with one accord 

devoted themselves to prayer” (Acts 1:14).  Again, St. Paul asks us to complete his joy “by being of the same 

mind, having the same love, being in full accord and of one mind” (Phil 2: 2).  Jesus prayed to the Father that 

we might be one just as he is one with the Father (see John 17: 21-23).  This is one of the main purposes of 

the Liturgy – to make us one.  Those who sow discord in the Church by creating divisive factions are 

condemned by St. Paul as being guilty of serious sin.  He places this in the same category as the “works of 

the flesh” that prevent us from inheriting the Kingdom of God (Gal. 5: 19-21). 

B) What has the Church said about this?  In 2004, the Congregation for Divine Worship and the Discipline 

of the Sacraments issued an Instruction entitled, Redemptionis Sacramentum: On certain matters to be 

observed or to be avoided regarding the Most Holy Eucharist.  The purpose of this letter was to correct a 

number of liturgical abuses that have crept into the celebration of liturgy in the Church.  In paragraphs 58 & 

59, this Instruction explains the following: 

“All of Christ’s faithful likewise have the right to a celebration of the Eucharist that has been so carefully 

prepared in all its parts that the word of God is properly and efficaciously proclaimed and explained in it; 

that the faculty for selecting the liturgical texts and rites is carried out with care according to the norms; 
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and that their faith is duly safeguarded and nourished by the words that are sung in the celebration of the 

Liturgy. 

The reprobated practice by which Priests, Deacons or the faithful here and there alter or vary at 

will the texts of the Sacred Liturgy that they are charged to pronounce, must cease. For in doing 

thus, they render the celebration of the Sacred Liturgy unstable, and not infrequently distort the authentic 

meaning of the Liturgy.”   

The message is clear.  The faithful have a right to the celebration of the liturgy according to the universal 

norms of the Church.  Any altering of the given texts must cease for it has the potential to distort the “the 

authentic meaning of the Liturgy.”  The members of the Church are called to humbly and lovingly submit to 

the liturgical discipline of the Church for she is our mother and our teacher.  She is also the custodian and 

guardian of the Sacraments. 

The General Instruction of the Roman Missal, issued in 2002, affirms in paragraph 24 that even the priest 

“must remember that he is the servant of the sacred Liturgy and that he himself is not permitted, on his own 

initiative, to add, to remove, or to change anything in the celebration of Mass.”  This text quotes the 

Constitution on the Sacred Liturgy, Sacrosanctum Concilium, from Vatican II, which states the following in 

paragraphs 22 & 23: 

“1. Regulation of the sacred liturgy depends solely on the authority of the Church, that is, on the Apostolic 

See and, as laws may determine, on the bishop.  

2. In virtue of power conceded by the law, the regulation of the liturgy within certain defined limits 

belongs also to various kinds of competent territorial bodies of bishops legitimately established. 

3. Therefore no other person, even if he be a priest, may add, remove, or change anything in the liturgy 

on his own authority. 

That sound tradition may be retained, and yet the way remain open to legitimate progress, careful 

investigation is always to be made into each part of the liturgy which is to be revised. This investigation 

should be theological, historical, and pastoral. Also the general laws governing the structure and meaning 

of the liturgy must be studied in conjunction with the experience derived from recent liturgical reforms 

and from the indults conceded to various places. Finally, there must be no innovations unless the good of 

the Church genuinely and certainly requires them; and care must be taken that any new forms adopted 

should in some way grow organically from forms already existing. 

As far as possible, notable differences between the rites used in adjacent regions must be carefully 

avoided.” 

The Catechism of the Catholic Church (CCC, 1123 – 1125) gives further explanation: 

“The purpose of the sacraments is to sanctify men, to build up the Body of Christ and, finally, to give 

worship to God. Because they are signs they also instruct. They not only presuppose faith, but by words 

and objects they also nourish, strengthen, and express it. That is why they are called 'sacraments of faith.'  

The Church's faith precedes the faith of the believer who is invited to adhere to it. When the Church 

celebrates the sacraments, she confesses the faith received from the apostles - whence the ancient 

saying: lex orandi, lex credendi (or: legem credendi lex statuat supplicandi, according to Prosper of 

Aquitaine [5th cent.]). The law of prayer is the law of faith: the Church believes as she prays. Liturgy 

is a constitutive element of the holy and living Tradition.  

For this reason, no sacramental rite may be modified or manipulated at the will of the minister or the 

community. Even the supreme authority in the Church may not change the liturgy arbitrarily, but only in 

the obedience of faith and with religious respect for the mystery of the liturgy.”   
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2) Why changes to the words of Mass might be problematic for an authentic expression of Catholic faith. 

 

A) We believe the Church is One: As has already been mentioned, the fact that we all respond with the 

same words in the prayers of the Mass expresses our faith in being one with the rest of the Church.  To insist 

on using words different from the rest of the Church expresses that we believe we are not in unity with the 

rest of the Church.  The way we pray (following the common disciplines of the Church regarding the Mass) 

is an expression of faith in the unity of the Church.  By deliberately changing our responses we are promoting 

disunity. 

B) We believe that the Church has the rightful pastoral authority to govern in this area:  Refusal to 

accept the prayers of the Mass as they are, is a refusal to accept the pastoral authority of the Church with 

regard to her sacramental disciplines.  This reflects that we may not accept that the Church has the right to 

govern the celebration of her Sacraments.  At the very least this means that we do not believe we are bound 

by the laws and disciplines of the Church.  This is problematic as it calls into question whether the Church 

has been given the rightful authority as the steward of the Sacraments to regulate how they are celebrated.  

This also denies our need to honor and obey the pastoral authority of the Church and, as such, is a violation 

of the Fourth Commandment.  Parents and those with pastoral authority in the Church (i.e. the Pope and 

Bishops in union with the Pope) have the right to make rules in their own household.  The family is one kind 

of household and the Church is another.  Even though these household rules may be changeable, they should 

still be respected as long as they do not lead us away from God.    

C) We believe in a personal God rather than an impersonal divine force.  While we may use the impersonal 

pronoun “it” for non-persons, for persons we use personal pronouns with gender.  In many languages, gender 

is assigned even to objects (e.g. she’s a beautiful ship).  To always avoid using a personal pronoun for God is 

simply awkward.  The use of personal pronouns for God naturally affirms that we are speaking about a real 

person that we can relate to in a personal relationship. We use personal pronouns for persons. 

D) The prayer of the Mass is directed to God the Father:  The whole prayer of the Mass is directed to 

God the Father.  Specifically, the prayers of the new translation of the Mass before the Prayer over the Gifts 

(the “Orate Fratres”) are as follows:  

Priest:  Pray brethren (or “brothers and sisters”), that my sacrifice and yours may be acceptable to God, 

the almighty Father. 

People: May the Lord accept the sacrifice at your hands for the praise and glory of his name, for our 

good, and the good of all his holy Church. 

 

The word “his” in this prayer refers directly to God the Father.  Jesus himself taught us to pray to God as our 

“Father.”  The revelation that God is our Father is an article of faith that we profess in the creed: “I believe 

in God, the Father almighty…”  While it is certainly not a problem to refer to God the Father as simply, 

“God,” it is problematic if we insist on only using the word “God” to refer to the Father, so as to avoid using 

male pronouns.  To make an issue of not using the male pronoun for God the Father is inappropriate as it 

presents a gender neutral image of God who has clearly been revealed to us as Father by Jesus.  Insisting on 

a gender neutral reference to God our Father (or even to Jesus) expresses confusion on a matter of Divine 

Revelation.   

Speaking of how we address God as Father in the prayer that Jesus gave us, the Catechism (2779) states: 

Before we make our own this first exclamation of the Lord's Prayer, we must humbly cleanse our hearts 

of certain false images drawn "from this world." Humility makes us recognize that "no one knows the Son 

except the Father, and no one knows the Father except the Son and anyone to whom the Son chooses to 

reveal him," that is, "to little children." The purification of our hearts has to do with paternal or maternal 

images, stemming from our personal and cultural history, and influencing our relationship with God. God 

our Father transcends the categories of the created world. To impose our own ideas in this area "upon 
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him" would be to fabricate idols to adore or pull down. To pray to the Father is to enter into his mystery 

as he is and as the Son has revealed him to us. 

E) But, one might object, God does not have sex, so how can we speak of God as being “male?”  Yes, 

God the Father is not a human and does not have human sex.  However, this doesn’t mean that we should not 

use terms of the male gender to refer to him.  Gender and sex are not the same.  We refer to the Church in the 

female gender even though the Church is not of the human female sex.  Divine Revelation is expressed to us 

in language that is intrinsically linked to gender because this reveals to us something of God in his relationship 

to mankind.  Jesus is the Bridegroom who lays down his life for the Church, his Bride.  This relationship 

cannot be communicated with gender neutral language.  God is our Father and the Church is our mother.  To 

remove any expression of gender from our expression of faith would be to change the content and the meaning 

of our faith. 

The Catechism explains what it means for us to call God “Father:”   

By calling God "Father," the language of faith indicates two main things: that God is the first origin of 

everything and transcendent authority; and that he is at the same time goodness and loving care for all his 

children. God's parental tenderness can also be expressed by the image of motherhood, which emphasizes 

God's immanence, the intimacy between Creator and creature. The language of faith thus draws on the 

human experience of parents, who are in a way the first representatives of God for man. But this 

experience also tells us that human parents are fallible and can disfigure the face of fatherhood and 

motherhood. We ought therefore to recall that God transcends the human distinction between the sexes. 

He is neither man nor woman: he is God. He also transcends human fatherhood and motherhood, although 

he is their origin and standard: no one is father as God is Father.  (CCC, 239) 

Conclusion   

If anyone does not feel that they can proclaim the responses of the Mass as they are given to us by the Church, 

they should remain silent.  To do otherwise would be to sow discord in a liturgy that by its nature is ordered toward 

the unity of the Church.   

If one is unwilling to accept the pastoral discipline of the Church with regard to the celebration of the Mass, which 

is the source and summit of our faith, one should examine if they are contributing to the unity or disunity or the 

Church – it’s harmony, or discord.  The act of receiving Holy Communion should reflect that we in full 

communion with the entire Body of Christ, which includes the pastoral office of his Church. 

Further, if one is truly unable to profess the faith of the Church, as it is expressed through the prayers of the Mass, 

then one may no longer be in full communion with the faith of the Church and should examine whether they should 

continue to receive Holy Communion.  “Sharing in the Church’s faith” is a condition for “full participation in the 

Sacrament of the Eucharist.”1 

                                                           
1 United States Conference of Catholic Bishops, “Happy Are Those Who Are Called to His Supper:” On Preparing to 

Receive Christ Worthily in the Eucharist (2006). 


